Начало За нас Новини Услуги Фирми Европейски проекти и програми Рекламодатели Контакти  
Deutsche Telekom засилва контрола си над OTE
Deutsche Telekom е близо до сключване на сделка за увеличаване на контролния си пакет в гръцкия мобилен оператор OTE, съобщава Reuters. В момента германската компания държи 40% от акциите на OTE, а след сделката ще придобие още 10% от правителството, което разпродава държавни активи, за да изчисти част от задълженията си. Според източници на местния вестник  To Vima двете страни са в напреднали разговори и вече са готови да си стиснат ръцете. Финансовото министерство на Гърция и Deutsche Telekom обаче са отказали официален коментар.

Продажба на държавни активи


Пазарната стойност на бившия собственик на "Глобул" е според цената на акциите на Атинската фондова борса около 6.1 млрд. евро. Това означава, че обсъжданият дял е със стойност около 610 млн. евро. Правителството притежава директно 6% от акциите в OTE, които са обект на сделката, а останалите 4% са собственост на държавния пенсионен фонд IKA. Останалите 50% в OTE се държат от по-малки акционери.

Според условията на сделката от 2008 г., с която Deutsche Telekom придоби сегашния си дял в OTE, правителството може да потърси друг купувач за своите акции в телекома само ако германската компания е отказала да ги изкупи.  В момента Атина се опитва да изпълни плановете си за приватизация, която е част от условията на международните й кредитори. Продажбата на останалия дял в OTE не беше част от тези планове досега, тъй като правителството искаше да задържи някакво право на глас в управлението на бившия държавен монопол. OTE все още е най-големият телеком в страната.

Приходите от осъществените приватизационни сделки обаче изостават значително от планираните. От първия спасителен пакет на ЕС и Международния валутен фонд, договорен в средата на 2010 г., Атина е набрала едва 2.6 млрд. евро от продажбата на държавни активи. Според оригиналните условия на програмата Гърция трябваше да е реализирала приватизационни сделки за 22 млрд. евро.

Стремеж към регионално лидерство


За Deutsche Telekom тази сделка е част от плановете да стане водещ играч в Централна и Източна Европа до 2018 г. чрез изкупуване на активи и разширяване на съществуващите мрежи. През миналата седмица германската компания се споразумя да изкупи акциите на миноритарните собственици в чешкото си подразделение за 1.1 млрд. долара. Чрез подразделенията си компанията вече е пазарен лидер Гърция, Унгария, Хърватия и Македония и разширява предлаганите услуги в Полша. Засилването на пазарните позиции на Deutsche Telekom е довело до поскъпване на акциите й с над 43% за последната година.

Фирми свързани със статията:
Отрасъл: Други
Източник: Капитал

 
 
© Рипорт.БГ АД | София 1756, ж.к. Младост 4, ул. Рачо Петков Казанджията 8, АДОРА Бизнес Център, ет.6 | info@report.bg | 02/975 34 71, 971 89 32 ф. 02/971 80 91